KN 89-56

In de arena van het NMM bij 100 jaar Tank event 2016.

In de jaren 60 begon commandovoertuig KN 89-56 als de S04 bij het 48 painfbat in Den Bosch. Rond 1975 werd hij opgenomen in het 45 painfbat, J. van den Kornputkazerne in Steenwijk, als S02 het voertuig van de bataljonscommandant. In Steenwijk kreeg hij de bijnaam ‘Krokodil’ een verwijzing naar het borstzakembleem van het 45 painfbat, waar de krokodil symbool voor agressie stond. In 1986 was de Krokodil als een van de eersten aan de beurt om vervangen te worden door een YPR-765 en vond hij een plek als ornament bij de appèlplaats in Steenwijk. Doorgaans betekend dit het einde van het werkzame leven van een YP, maar niet voor de 89-56.

Veertien jaar later, in 2000 vinden we het voertuig terug op de Johannes Postkazerne in Havelte als ornament voor 43 Geneeskundige Cie samen met de KN 90-55. Voor de gelegenheid ontdaan van affuit en voorzien van rode kruizen. Maar ook dit bleek niet het eindstation.

De ‘chef’ van 43 Gnkcie heeft het voertuig weer helemaal 1 DL compleet weten te krijgen met behulp van een anonieme, doch zeer enthousiaste YP fanaat. Zo kon de krokodil zelfs deelnemen aan oefeningen in het terrein met parate eenheden.

In 2002 wordt het voertuig overgedragen aan de Rekwisieten Commissie KL, de organisatie die rijdend museaal materieel ook rijdend houdt. De onderhoudsgroep in Havelte had gewoon geen tijd genoeg meer om de bak te onderhouden en hij moest een dak boven het hoofd, wat in Havelte niet meer te vinden was.

Sinds 2002 is de Krokodil uitgegroeid tot het werkpaard van de RCKL en overal waar een YP moet verschijnen is de Krokodil het aangewezen voertuig. U had hem de afgelopen jaren tegen kunnen komen op reünies, veteranendagen, bruiloften en jubilea. Maar ook op TV tijdens een interview met generaal van Uhm en op het eerste Tank Event hier in de arena van het NMM.

Tijdens een oefening met het QRF Quick Reaction Force op de Arnhemseheide in 2002.