Programma

Rondritten zoals tijdens ’50 jaar DAF YP408′ in het NMM zijn helaas niet meer mogelijk

Het Nationaal Militair Museum staat in 2019 in het teken van de Koude Oorlog. Het programma voor het weekend zal daarbij aansluiten. Zodra dat definitief bekend is wordt het hier weergegeven.

Tijdens het de YP weekenden in Harskamp in 2004 en Soesterberg in 2015 telden we 12 YP’s. Twee daarvan (KN 85-88 en 90-49) hebben inmiddels een vaste opstelling gekregen binnen het NMM en drie maakten deel uit van de collectie Infanteriemuseum en staan in de opslag van de RCKL. Nu in 2019 mogen we weer zeven YP’s uit 2004 en 2015 begroeten en nieuw zijn de YP uit het DAF museum in Eindhoven en de recent gerestaureerde mortiertrekker KN 86-15.

Er worden rondritten met verschillende (DAF) legervoertuigen verzorgd door de SMA (Stichting Mobiele Artillerie) over de betonbaan van het NMM. Het geluid, de lucht van blanco en uitlaatgas, de wind door je haren, een onvergetelijke ervaring. Gezien de zeldzaamheid en staat van de voertuigen zijn rondritten met de YP’s niet mogelijk.
NB: Ondanks de langgekoesterde wens van veel oud YP-chauffeurs om zelf nog eens met een YP te sturen is dat tijdens het evenement helaas niet mogelijk.

De DKO (Dienstplicht Koude Oorlog) gaat demonstraties verzorgen, de Bravo Cie en de TRIS (Troepen in Suriname) komen met uitrusting en voertuigen en er is aandacht voor radiotelefonie, modelbouw en modelbouw fabrikanten. Veel plezier, het weer werkt in ieder geval mee!